Έσιει πολλύν τζιαιρόν που μας τα πρήζουν με τους οίκους αξιολόγησης. Ξέρετε σιόρ, τζιείνοι που βοηθούν το αόρατον σιέριν της αγοράς; Τζιείνοι! Οι Moody's, οι Standard and Poor's τζιαι ο Fitch. Τωρά πως γίνεται να έσιει το οικονομικόν θέσφατον της απόλυτης γνώσης για το ποιός εν φερέγγυος μες την παγκόσμιαν (μας) οικονομίαν κάποιος που ονομάζεται κυκλοθυμικός (Moody), ο θεός τζι΄η ψυσιή τους.
Μετά που πολλά τζιαιρόν που εβάλλαν σιέριν στες μιτσίες τζιαι ασήμαντες χώρες, ήρτεν το γυρίν των μεγάλων. Κάτι σαν τούτο που επροκάλεσεν την οικονομικήν κρίσην του 2008, όπου έλειψεν η δεξαμένη που φερέγγυους δανειζόμενους, τζιαι επήαν οι τράπεζες βουρ σε αφερέγγυους. Ου, μα έννεν τούτη η δουλειά των οίκων αξιολόγησης, δηλαδή να αποτρέπουν τέθκοια τράβαλλα; Εν άλλη ιστορία όμως τούτη...
Τέλως πάντων, πάω λλίον πογύριν για να σας πω για έναν ωραίον αρθρούδιν στην Γκάρτνιαν, τωρά που τζιαι οι εγγλέζοι ενώσαν την καυτήν ανάσαν των οίκων αξιολόγησης. Ούτε λλίον ούτε πολλά, εξηγά μας ο παρέας πως τούτοι οι οίκοι πουλούν ουσιαστικά προστασία. Ίνταλωις σου λαλεί ο άλλος πιέρωσμου προστασίαν γιατί κάποιος άγνωστος μπορεί να σου βάλει πόμπαν αύριον; Ε, κάπως έτσι είπεν τζιαι ο κυκλοθυμικός παρέας (Moody's) του γερμανικού ασφαλιστικού γίγαντα Hannover Re. Πιέρωσμε να σε αξιολογήσω, ειδεμή...:
"If you want to be rated, you must pay an agency between $1,500 and $2,500,000 for the privilege, depending on the size of your company. In theory, this creates a conflict of interest, because it gives the agency an incentive to give the companies the rating they want...In 1998, Moody's wrote to a German insurance giant called Hannover Re, according to research by the Washington Post's Alec Klein. Though Hannover was not a client of Moody's, the agency said that it had nevertheless decided to rate them free of charge. Ominously, the agency hoped that in the future Hannover would be interested in paying for the service itself. "We need to act," said Hannover's chairman, Wilhelm Zeller.
Unfortunately, Hannover did not act soon enough. Moody's began rating Hannover's debt status, but the insurance company had already enlisted the services of S&P and AM Best (another, smaller agency). In 2003, Moody's downgraded its debt to junk status, and because of the respect paid to Moody's valuations, shareholders panicked, sold their stock, and Hannover Re lost $175m (£111m) in an afternoon. Moody's declined to comment for the Washington Post piece." (ούλλον το άρθρον ποδά)
Κάπως έτσι λοιπόν το αόρατον σιέριν της (παγκοσμιοποιημένης) αγοράς (μας) έβαλεν πόμπαν των γερμανών ασφαλιστών τζιαι εχάσασιν μες σε έναν απόγευμαν 175 εκατομμύρια δολλάρια. Αν ήταν ο Φανιέρος θα το λαλούσαμεν προστασίαν. Ο Moody's κάμνει οικονομικές αξιολογήσεις ανίδεε...
Τζιαι τούτα έννεν τίποτε. Να μου πεις μια ασφαλιστική εταιρία εν βουττημένη ως τα μπούνια μες τα σκατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα κράτη, τζιαι πιο σημαντικά οι κοινωνίες, πόθεν εις τα πόθεν να πιερώννουν ό,τι αναδόξει ενός οίκου αξιολόγησης που εν δια λόον σε κανέναν τζιαι σε τίποτε, εκτός που τα νούμερα των ισολογισμών του άμαν τα θωρεί το διοικητικόν συμβούλιον;
Κατά τα άλλα εμείς οι πτωχοί το πνέυματι που έν είχαμεν το προνόμιον να σπουδάσουμεν οικονομικά στο Κέιμπριτζ τζιαι το Χάρβαρντ, τζιαι εν ιμπόρουμεν να καταλάβουμεν πως δουλεύκει η οικονομία, εν μας ππέφτει λόος. Γιατί το αόρατον σιέριν της αγοράς καταλάβουν το μόνον οι λλίοι τζιαι εκλεχτοί. Οι άριστοι. Που εν ιχρειάζουνται να λογοδοτούν γιατί ξέρουν καλλύτερα, γιατί οι δημοκρατικοί θεσμοί τζιαι η διαφάνεια βάλλουν εμπόδια στην ελεύθερην άγοραν. Σιγά να μεν αφήσουμεν τους πληβείους να νεκατώννουνται μες τα πόθκια μας.
Τζιαι εγιώ έχω την απορίαν για το ποιοι εν τούτοι τζιαι ήνταλως νομιμοποιούνται να πεττάσσουν ή όϊ στα "σκουπίδκια" την οποιαδήποτε χώραν. Η πιο πάνω επεξεγήση φκάλλει νόημαν :)
ReplyDeleteΌμως Αντώνη μου, εν έσιεις δίκαιο σε έναν πράμαν: ούτε τούτοι ήταν προνομιούχοι για να σπουδάσουν στα Χάρβαρντ τζιαι στα Κέϊμπριτζ - δε δαμέ το δείγμαν http://www.standardandpoors.com/about-sp/management-profiles/en/eu
Οπόταν έχουμεν ελπίδαν τζιαι εμείς οι υπόλοιποι που εν σπουδάσαμεν οικονομικά τζιαι μάλιστα στα πιο πάνω ιδρύματα.
Θυμίζει μου λλίον Transparency International που άμαν νεκατώσεις λλίον ποιοι αξιολογούσαν (ή τζιαι ακόμα αξιολογούν) φκάλλεις λαυράκιν - τζιαι όϊ εν μιλώ για την αλλαγή του συγκεκριμένου θεσμού που εγίνειν για την περίπτωσην της Κύπρου, αλλά γεννικόττερα τζιαι κυρίως προγενέστερα.
Μάγισσα γεια σου,
DeleteΈσιεις δίκαιον, βεβαίως τζιαι το σύστημαν επιτρέπει τον εμπλουτισμόν τζιαι την αναπαραγωγήν του μέσω της κοινωνικής ανέλιξης. Απλά που την στιγμήν που ανελιχθείς, ή μάλλον για να ανελιχθείς, καλόν θα ήταν να συμπεριφερεσαι σαν λευκός άντρας της ανώτερης αστικής τάξης.
Την κουβένταν για το Κέιμπριτζ τζιαι το Χάρβαρντ είπα την λλίον σχηματικά τζιαι για άλλον λόγον. Μέσα στο πλαίσιον της τωρασινής συγκυρίας του ιδεολογικού πρότζιεκτ του νεοφιλελεθυερισμού, τούτον που μας πιπιλλίζουν εν το εξής: η οικονομία, τζιαι η γνώση της, εν πολλά σημαντικόν τζιαι σύνθετον πράμαν για να το αφήσουμεν σε όποιον δεν είναι νεοφιλευλεύθερος οικονομολόγος. Δηλαδή, λαλούν μας ότι η οικονομία γίνεται αντιληπτή μόνον μέσα που τα νοητικά εργαλεία του νεοφιλελευθερισμού, τζιαι όποιος εν τα έσιει, ή εκφέρει άλλην άποψην, εν άσχετος που εν έσιει ιδέα για τι εν η οικονομία τζιαι πως δουλεύκει.
Αφαιρώντας, ή μάλλον στρουθοκαμηλίζοντας για την ιδεολογικήν χρειάν τζιαι ουσίαν της νεοφιλελεύθερης ανάγνωσης της οικονομίας (η οποία βεβαίως ένννεν ούτε η μόνη, αλλά ούτε τζιαι η απόλυτη αλήθκεια για το θέμαν, όπως τζιαι το κάθε τι) προσπαθούν να μας πουν ότι εν αντικειμενικοί τεχνοκράτες που απλά έχουν τα πολύτιμα εργαλεία τζιαι τη γνώση να διαγνώσουν τι εν το πρόβλημα στην οικονομία, τζιαι να προσφέρουν θεραπείες σαν τους γιατρούς. Εξού τζιαι ιατρική ορολογία που χρησιμοποείται συνέχεια. Πρόσεξε τι μας λαλούν συνέχεια: εν έχουμεν άλλην επιλογήν, εμείς έχουμεν την γνώσην για να σάσουμεν τα πράματα. Κλασσικός εκφραστής τούτης της ρητορικής στην Κύπρον εν ο Μιχάλης Περσιάνης της Καθημερινής.
Ανάμεσα στες γραμμές βέβαια, εν οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών τζιαι η κατάργηση των δημοκρατικών θεσμών. Δηλαδή, οι πολιτικοί εν διεφθρμένοι, ο κόσμος εν εν γένει μαννός τζιαι φκάλλει λαοπλάνους πολιτικούς που καταστρέφουν την οικονομίαν. Άρα πρέπει νάρτουν οι τεχνοκράτες οικονομολόγοι που εν έχουν ιδεολογίαν (ίντα καλά!) να πάρουν τες δύσκολες αποφάσεις (κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει...) για της οικονομίαν, την οποίαν ο όποιος έννεν νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος εν μπορεί να καταλάβει.
Κατά τα άλλα, εν ειρωνικά που το είπα, τζιαι βεβαίως έσιει άλλα εργαλεία με τα οποία η οικονομία μπορεί γίνει αντιληπτή εκτός που τζιείνα των νεοφιλελεύθερων.
Αν και δεν διαφωνώ εντελώς, να σημειώσω 1-2 πράματα:
ReplyDelete1. Εδάνεισα σου σήμερα 10 ευρώ - ξέρεις εαν τζαι πότε θα τα πιάσεις πίσω; Αν πούμεν ότι εννα κάμουμεν ένα χαρτί που λαλεί εγώ ο Χ διώ του Ψ 10 ευρώ τζαι πρέπει να του επιστρέψω 11 σε 3 χρόνια εν οκ; Ποιά εν η πιθανότητα να πιάσω πίσω τα λεφτά μου; Αν μου πεις καλά ρε φίλε εννα σου δώκω τα λογιστικά βιβλία που ετσάκαρεν ο Φ τζαι πω σου: οκ, αλλά ο Φ πρέπει να μεν ο κουμπάρος σου.... τζαι πάει η κουβέντα... τώρα πιάστο τούτο τζαι μεγένθυνε το... Τα οικονομικά ΔΕΝ είναι επιστήμη - είναι κοινωνική επιστήμη τζαι ως τέτοια εξαρτάται που την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτό είναι που την κάμνει πολύπλοκη τζαι απαιτεί άτομα που είναι, πέραν που τεχνοκράτες, ικανοί να χειριστούν, να κατανοήσουν τζαι να αντιδράσουν στην ανθρώπινη συμπεριφορά τζαι αντιδράσεις.
2. Όπως αναφέρει τζαι το άρθρο εκτός από τα πιο πάνω στηρίζονται σε αριθμούς που τους δίνουν τα ίδια τα κράτη τζαι οι εταιρείες που είναι - υποτίθεται - ελεγμένα.
3. Τούτα που λαλώ δεν αναιρούν το ότι παίζουν τζαι άλλα πράματα. Απλά ενεν μόνο τζίνα που παίζουν.
@Milaz,
DeleteΝομίζω το ίδιον πράμαν λαλούμεν, ότι δηλαδή η οικονομία έννεν μια επιστήμη με ατράνταχτες αλήθκειες που τες κατέχει κάποιος μέσα που μιαν συγκεκριμένην γνώσην τζιαι παιδείαν η οποία εν έξω που την κοινωνίαν, τους ανθρώπους, τζιαι τες αδυναμίες του. Στην τελικήν, το παράδειγμαν που φέρνεις στην οικονομικήν ιστορίαν ονομάζεται πίστη, τζιαι θεωρείται έναν που τα βασικά στοιχεία στην αρχικήν εξέλιξην κάθε οικονομικού συστήματος. Τούτον δηλαδή που σε κάμνει να νομίζεις ή να θεωρείς ότι μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον. ΠΙΣΤΗΝ. Όι γνώσην, τζιαι σίουρα όι αδιάσειστην όπως διατείνουνται τούτοι ούλλοι. Άρα ας έχουν υπόψην τους τα όρια της γνώσης τζιαι της επιστήμης τους πριν απαξιώσουν οτιδήποτε άλλον. Τζιαι για να μεν παρεξηγούμεστεν, εγώ τα οικονομικά σέβουμαι τα πολλά. Εν κάποιους οικονομολόγους που μάχουνται να με πείσουν ότι τα οικονομικά εν κάτι άλλον που εν σέβουμαι.